Σχιστία & Σύνδρομα (Λαγόχειλο – Λυκόστομα)

Μάθετε όλες τις πληροφορίες για τη Σχιστία & τα Σύνδρομα

1. Που αναφέρεται ο όρος Λαγόχειλο – Λυκόστομα «Σχιστία Χείλους»;

Η σχιστία χείλους είναι μια συγγενής δυσπλασία που αναπτύσσεται κατά την ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου και προκύπτει από ατελή διάπλαση και σύγκλειση σκληρών και μαλακών δομών του στόματος. Η αιτιολογία του αποδίδεται σε γενετικά σύνδρομα, κληρονομικότητα και παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον.

2. Ποιοι είναι οι συχνότεροι τύποι του Λαγόχειλου – Λυκόστομα (Σχιστίας);

Είναι η ατελής σύγκλειση του άνω χείλους, της υπερώας μαλακής ή και σκληρής ή συνδυασμός τους. Στην σχιστία του άνω χείλους υπάρχει ασυνέχεια του, που μπορεί να επεκτείνεται και στο φατνιακό οστό της άνω γνάθου. Είναι στην μία ή και στις δύο πλευρές του άνω χείλους (ετερόπλευρη-αμφίπλευρη) και σπανιότερα στην μέση γραμμή.

Στην υπερωιοσχιστία υπάρχει χάσμα στον θόλο του στόματος (ουρανίσκο) και αφορά την μαλακή (οπίσθιο τμήμα) ή και την σκληρή (πρόσθιο-οστέινο). Μπορεί να συνυπάρχει και σε συνδυασμό με χειλεοσχιστία.

3. Ποιες είναι οι λειτουργικές διαταραχές του Λαγόχειλου – Λυκόστομα (Σχιστίας);

Πέραν των όποιων αισθητικών δυσμορφιών, στις σχιστίες οι δυσλειτουργίες αφορούν την ομιλία, την ακοή, λιγότερο την διατροφή και ακόμη λιγότερο την αναπνοή. Προβλήματα νοητικής υστέρησης παρουσιάζονται μόνο όταν η σχιστία εμφανίζεται στα πλαίσια κάποιου συνδρόμου.

Κατά κανόνα εμφανίζονται προβλήματα στην  οδοντοφυΐα, ιδίως όταν στην περιοχή της σχιστίας περιλαμβάνεται και η φατνιακή απόφυση της άνω γνάθου.

4. Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση του Λαγόχειλου – Λυκόστομα (σχιστίας);

Η θεραπεία είναι χειρουργική και αφορά μια σειρά τριών (ή τεσσάρων) επεμβάσεων. Η σύγκλειση του χείλους γίνεται περίπου στον 3ο μήνα του παιδιού, της μαλακής υπερώας περίπου στο 1ο έτος, της σκληρής υπερώας στο 2ο με  3ο έτος και στην ηλικία 8-10 ετών η οστεοπλαστική (οστική αυτομεταμόσχευση συνήθως από το λαγόνιο οστό), του οστικού ελλείμματος του φατνιακού οστού της άνω γνάθου για την ανατολή των μόνιμων δοντιών εντός της σχιστίας, σε συνδυασμό με περιεγχειρητική ορθοδοντική θεραπεία. Επεμβάσεις σχετιζόμενες με την ακοή επίσης ίσως να απαιτηθούν.

Κατά κανόνα την ομάδα των ιατρών συμπληρώνει η παρουσία εξειδικευμένου λογοθεραπευτή για την καθοδήγηση της ομιλίας και συχνά ψυχολόγου για την υποστήριξη του παιδιού ή και του περιβάλλοντος του.

5. Τι μετεγχειρητικές επιπλοκές μπορεί να συμβούν;

Στις δύο πρώτες επεμβάσεις συνήθως δεν συμβαίνει καμία επιπλοκή. Στην δεύτερη και στην τρίτη ίσως μπορεί να συμβεί κάποια διάσπαση του τραύματος ή σπανιότερα και λοίμωξή του.

Σχιστίες - Σύνδρομα

Συχνές ερωτήσεις ασθενών για τη Σχιστία Χείλους

1. Πόσες μέρες είναι η νοσηλεία;

Στις πρώτες τρεις επεμβάσεις χρειάζεται μια διανυκτέρευση (την μέρα της επέμβασης), ενώ την τέταρτη, σπάνια μπορεί να επεκταθεί σε 2-3 διανυκτερεύσεις.

2. Ποια είναι η μετεγχειρητική κατάσταση και πώς γίνεται η σίτιση;

Ο μικρός ασθενής μετά την επέμβαση φέρει απορροφήσιμα ράμματα στην περιοχή της σύγκλεισης που απορροφώνται σε περίπου 10 – 30 ημέρες. Η δίαιτά του τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες είναι υδρική ή αλεσμένη και σταδιακά μαλακή και μετά την έβδομη μέρα ελεύθερη.

Στην επέμβαση της οστεοπλαστικής, αν είναι εκτεταμένη και υπάρχει φόβος διάσπασης και λοίμωξης του μοσχεύματος, ίσως τις πρώτες μετεγχειρητικές μέρες η σίτιση να γίνεται από ρινογαστρικό καθετήρα. Χορηγείται αντιβίωση για 5 ημέρες και ακολουθείται πρόγραμμα στοματικής υγιεινής και αντισηψίας (σε όλες τις επεμβάσεις).

3. Υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος;

Όχι. Χορηγούνται παυσίπονα που ελέγχουν απόλυτα το μετεγχειρητικό άλγος.

Η εξειδικευμένη ιατρική μας ομάδα βρίσκετε δίπλα σε κάθε ασθενή με ειλικρίνεια και σεβασμό, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κάθε περιστατικού. Επικοινωνήστε με το Οgomed για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση των σχιστιών αλλά και θέματα που αφορούν το χειρουργείο κεφαλής τραχήλου.

info@atwa.gr