ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Σχιστίες – Σύνδρομα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΥΠΟ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ

1. Πού αναφέρεται ο όρος «Σχιστία»;
Η σχιστία είναι μια συγγενής συσπλασία που αναπτύσσεται κατά την ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου και προκύπτει από ατελή διάπλαση και σύγκλειση σκληρών και μαλακών δομών του στόματος του. Η αιτιολογία του αποδίδεται σε γενετικά σύνδρομα, κληρονομικότητα και παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον.

2. Ποιοι είναι οι συχνότεροι τύποι της σχιστίας;
Είναι η σχιστία του άνω χείλους, της υπερώας (μαλακής ή και σκληρής) ή συνδυασμός. Στην σχιστία του άνω χείλους υπάρχει ασυνέχεια του, που μπορεί να επεκτείνεται και στο φατνιακό οστό. Είναι από την μία ή και από τις δύο πλευρές του (ετερόπλευρη-αμφοτερόπλευρη) και σπανιότερα στην μέση γραμμή. Στην υπερωιοσχιστία υπάρχει χάσμα στον θόλο του στόματος (ουρανίσκο) και αφορά την μαλακή (οπίσθιο τμήμα) ή και την σκληρή (πρόσθιο-οστέινο). Μπορεί να συνυπάρχει και σε συνδυασμό με χειλεοσχιστία.

3. Ποιες είναι οι λειτουργικές διαταραχές των σχιστιών;
Πέραν των όποιων αισθητικών δυσμορφιών στις σχιστίες, οι δυσλειτουργίες αφορούν την ομιλία, την ακοή, λιγότερο την διατροφή και ακόμη λιγότερο την αναπνοή. Προβλήματα νοητικής στέρησης παρουσιάζονται μόνο όταν η σχιστία εμφανίζεται στα πλαίσια κάποιου συνδρόμου. Κατά κανόνα εμφανίζονται προβλήματα στην οδοντοφυία, ιδίως στην περιοχή της σχιστίας.

4. Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση των σχιστιών;
Η θεραπεία είναι χειρουργική και αφορά μια σειρά τριών (ή τεσσάρων) επεμβάσεων. Η σύγκλειση του χείλους γίνεται περίπου στον 3ο μήνα του παιδιού, της μαλακής υπερώας περίπου στο 1ο έτος, της σκληρής υπερώας αν χρειαστεί στο 3ο έτος και στην ηλικία 8-10 ετών η οστεοπλαστική (οστική αυτομεταμόσχευση από το λαγόνιο συνήθως οστό) του οστικού ελλείμματος του φατνιακού οστού για την ανατολή των μόνιμων δοντιών στην σχιστία, σε συνδυασμό με περιεγχειρητική ορθοδοντική θεραπεία. Επεμβάσεις σχετιζόμενες με την ακοή ‘ισως επίσης να απαιτηθούν. Κατά κανόνα την ομάδα των ιατρών συμπληρώνει η παρουσία εξειδικευμένου λογοθεραπευτή για την καθοδήγηση της ομιλίας και συχνά ψυχολόγου για την υποστήριξη του παιδιού ή και του περιβάλλοντος του.

5. Τι μετεγχειρητικές επιπλοκές μπορεί να συμβούν;
Στις δύο πρώτες επεμβάσεις συνήθως δεν συμβαίνει καμία επιπλοκή. Στην δεύτερη και στην τρίτη ίσως κάποια διάσπαση ή και λοίμωξη του τραύματος.

Σχιστίες - Σύνδρομα

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

1. Πόσες μέρες είναι η νοσηλεία;
Στις πρώτες τρεις επεμβάσεις χρειάζεται μια διανυκτέρευση (την μέρα της επέμβασης), ενώ την τέταρτη 2-3 διανυκτερεύσεις.

2. Ποια είναι η μετεγχειρητική κατάσταση και πώς γίνεται η σίτιση;
Ο μικρός ασθενής μετά την επέμβαση φέρει απορροφήσιμα ράμματα στην περιοχή της σύγκλεισης που απορροφώνται σε περίπου 7- 10 ημέρες. Η δίαιτά του τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες είναι υδρική ή αλεσμένη και σταδιακά μαλακή και μετά την εβδομη μέρα ελεύθερη. Στην επέμβαση της οστεοπλαστικής, αν είναι εκτεταμένη και υπάρχει φόβος διάσπασης και λοίμωξης του μοσχεύματος, ισως τις πρώτες μετεγχειρητικές μέρες η σίτιση να γίνεται από ρινογαστρικό καθετήρα. Χορηγείται αντιβίωση για 5 ημέρες και ακολουθείται πρόγραμμα στοματικής υγιεινής και αντισηψίας.

3. Υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος;
Όχι. Χορηγούνται παυσίπονα που ελέγχουν απόλυτα το μετεγχειρητικό άλγος.

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This