ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου

Ποιους ασθενείς αφορά ο λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου και πότε κρίνεται απαραίτητος; 

1. Τι αφορά ο λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου;

Οι λεμφαδένες αποτελούν ανατομικές δομές του ανοσοποιητικού-λεμφικού συστήματος. Οι τραχηλικοί λεμφαδένες, με εντόπιση στον λαιμό, διογκώνονται μετά από φλεγμονές και λοιμώξεις της κεφαλής και του τραχήλου. Αποτελούν όμως και δυνητικές περιοχικές μεταστατικές εστίες από νεοπλάσματα της ίδιας περιοχής. Στην περίπτωση αυτή, μέρος της ογκολογικής επέμβασης αποτελεί και η χειρουργική αφαίρεσή τους – λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου.

 

2. Για ποιο λόγο πρέπει να γίνεται αυτή η επέμβαση;

Η χειρουργική αφαίρεση των λεμφαδένων του τραχήλου γίνεται για θεραπευτικούς λόγους, όταν ψηλαφητικά διογκωμένοι ή ακτινολογικά απεικονισμένοι (με αξονική ή μαγνητική τομογραφία) λεμφαδένες συνιστούν ένδειξη περιοχικής μετάστασης από νεόπλασμα της κεφαλής/ τραχήλου. Ωστόσο, γίνεται και για προληπτικούς ή διαγνωστικούς λόγους (πρόληψη ή διάγνωση μικρομετάστασης) χωρίς ψηλαφητικά ή απεικονιστικά ευρήματα, όταν υπάρχει υπόνοια ή αυξημένος κίνδυνος λεμφαδενικής μετάστασης, κυρίως μικρομετάστασης (που δεν ψηλαφάται ή απεικονίζεται). Οι λεμφαδένες αφαιρούνται από συγκεκριμένα επίπεδα του τραχήλου και αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση ελέγχου μετάστασης του νεοπλάσματος.

 

3. Ποια είναι η κατάσταση του ασθενή μετά την επέμβαση;

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και κατά κανόνα συνδυάζεται με χειρουργική εκτομή κάποιας νεοπλασίας του στόματος, της κεφαλής ή του τραχήλου. Ο ασθενής επιστρέφοντας στο δωμάτιο φέρει κάποιες παροχετεύσεις, καθετήρες, ίσως και σωλήνες σίτισης, τα οποία σταδιακά και εντός 3-4 ημερών αφαιρούνται.

Αν δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές η νοσηλεία διαρκεί περίπου 4-5 ημέρες. Ο ασθενής επίσης φέρει ράμματα ή κλιπς κατά μήκος των χειρουργικών τομών στο δέρμα του λαιμού, που αφαιρούνται την 7η με 10η μέρα.

 

4. Ποιες μετεγχειρητικές επιπλοκές μπορεί να συμβούν;

Σπάνιες επιπλοκές αφορούν στη λοίμωξη ή/και διάσπαση των χειρουργικών τραυμάτων ή στη δημιουργία κάποιου αιματώματος. Συχνότερη είναι κάποια περιορισμένη υπαισθησία του δέρματος. Βραχυπρόθεσμη πάρεση του προσωπικού νεύρου με δυσλειτουργία στην κινητικότητα του κάτω χείλους ή σπανιότατα του παραπληρωματικού νεύρου με δυσκολία/αδυναμία ανύψωσης του ώμου και του χεριού, βαθμιαία αποκαθίσταται. Επιπλοκές σχετιζόμενες με υποκείμενα προϋπάρχοντα της επεμβάσεως νοσήματα του ασθενή μπορεί να προκύψουν και αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση.

 

5. Υπάρχει περίπτωση να απαιτηθεί επιπλέον θεραπεία μετεγχειρητικά;

Ανάλογα με τα ευρήματα της ιστολογικής εξέτασης των παρασκευασμάτων του λεμφαδενικού καθαρισμού σε σχέση με μεταστατικές εστίες, ενδέχεται να απαιτηθεί συμπληρωματική θεραπεία με τη μορφή ακτινοθεραπείας, μόνης ή σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία.

Λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

1. Ποια είναι η διάρκεια της επέμβασης;

Είναι μια επέμβαση όπου γίνονται χειρισμοί σε ιδιαίτερης ζωτικής σημασίας ανατομικές δομές αγγείων και νεύρων και αναλόγως με την ένδειξη της έκτασης του λεμφαδενικού καθαρισμού, ο χρόνος της επέμβασης κυμαίνεται από 2 έως 4 ώρες.

 

2. Η τομή είναι μεγάλη; Θα παραμείνει ουλή;

Η χειρουργική τομή ξεκινά αμέσως κάτω από το πηγούνι, είναι κυρτή ή έχει σχήμα Υ και τελειώνει πίσω από το αυτί. Αρχικά υπάρχει κάποιο σημάδι από την τομή. Θα δοθούν όμως οδηγίες περιποίησης και η βελτίωση θα είναι σταθερή. Ένα έτος μετά την επέμβαση μόλις θα διακρίνεται μια λεπτή γραμμή κατά μήκος της τομής.

 

3. Θα έχω σημάδια;

Στην περίπτωση που για την αποκατάσταση του ελλείμματος χρησιμοποιηθούν παρακείμενοι ιστοί, όχι. Αν όμως χρησιμοποιηθούν απομακρυσμένοι ιστοί ως μοσχεύματα μπορεί να υπάρξει κάποια αλλαγή στην απόχρωση σε σχέση με την υπάρχουσα, ανάλογη της δότριας περιοχής.

 

4. Ποια είναι η διάρκεια της νοσηλείας;

Εξαρτάται από την βαρύτητα της επέμβασης, κυρίως στο κομμάτι της συνδυαστικής επέμβασης αφαίρεσης της κύριας νεοπλασίας και του τύπου της αποκατάστασης της, από υποκείμενα συστηματικά νοσήματα και τυχόν επιπλοκές. Συνήθως δεν υπερβαίνει τις 4-5 ημέρες.

 

5. Θα πονάω μετά την επέμβαση;

Λιγότερο από όσο αναμένετε σε σχέση με τη βαρύτητα της επέμβασης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας σας καλύπτεσθε απόλυτα με ενδοφλέβια παυσίπονα.

 

6. Θα λειτουργώ όπως πριν;

Τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες της νοσηλείας αυτονόητα οι δραστηριότητες σας είναι μηδενικές. Μετά την έξοδό σας ακολουθεί μια περίοδος ανάρρωσης, που οι δραστηριότητες σας προϊόντος του χρόνου οφείλουν να είναι κλιμακούμενης εντάσεως.

Οπωσδήποτε ο πρώτος μήνας είναι χαλαρών δραστηριοτήτων, με ήπιους περιπάτους μετά τις 10 πρώτες μέρες εκτός του σπιτιού, χωρίς σωματικές καταπονήσεις. Σε αθλητικές δραστηριότητες επανέρχεστε μετά τον μήνα. Οι τακτικές επανεξετάσεις από τους ιατρούς της ομάδος θα σας καθοδηγούν αναλόγως στην προοδευτική επάνοδο της πλήρους δραστηριοποιήσεώς σας.

 

7. Πότε θα γυρίσω στη δουλειά;

Σίγουρα θα σάς δοθεί μια σύσταση για αναρρωτική άδεια από την εργασία σας, ανάλογη της βαρύτητας της επέμβασης και του εκτιμώμενου χρόνου ανάρρωσής σας. Αυτή κυμαίνεται κατά περίπτωση από 1 έως 2 μήνες. Αν απαιτηθεί συμπληρωματική θεραπεία η αναρρωτική άδεια επιμηκύνεται περίπου στο διπλάσιο ή και περισσότερο.

 

Εάν αντιμετωπίζετε αντίστοιχο πρόβλημα και θέλετε να ενημερωθείτε σχετικά με τον καρκίνο κεφαλής τραχήλου, επικοινωνήστε με την κλινική μας στο 2310 380 000 ή στείλτε μας email για να κλείσετε ραντεβού.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This
info@atwa.gr