ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Λειτουργικό Σύνδρομο Κροταφογναθικής Διάρθρωσης (ΚΦΓΔ)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΥΠΟ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ

1. Πού αναφέρεται ο όρος «Λειτουργικό»;
Οι παθήσεις της ΚΦΓΔ μπορεί να είναι ποικίλης αιτιολογίας, απλής ή και συνδυαστικής. Ο όρος «Λειτουργικό » αναφέρεται στο είδος της πάθησης της άρθρωσης, που η αιτιολογία της δεν σχετίζεται ούτε με αναπτυξιακές ή τραυματικές διαταραχές ούτε με υποκείμενες συστηματικές νόσους (αυτοάνοσες – ρευματικές). Η αιτιολογία αποδίδεται σε προβληματική λανθασμένη συνήθως χρόνια χρήση λειτουργία τους.

2. Πού αναφέρεται ο όρος «σύνδρομο»;
Ο όρος «σύνδρομο» αναφέρεται σε παθήσεις όπου κλινικές εκδηλώσεις και συμπτώματα μπορεί να είναι πολλαπλά και να αφορούν πολλές δομές ταυτόχρονα. Στην συγκεκριμένη συνδρομή η προβληματική χρόνια χρήση της άρθρωσης προκαλεί σταδιακή αποδιοργάνωση και επακόλουθη φλεγμονή και δυσλειτουργία τόσο των ανατομικών δομών της άρθρωσης, όσο και των γειτονικών μασητηρίων μυών.

3. Ποια είναι τα συμπτώματα του δυσλειτουργικού συνδρόμου;
Τα συμπτώματα ποικίλουν σε εντόπιση και ένταση και αφορούν είτε την άρθρωση ή τους μασητήριους μύες ή και συνδυασμό. Και στις δύο εντοπίσεις χαρακτηρίζονται από πόνο (αρθραλγία – μυαλγία) στην διάνοιξη και κλείσιμο του στόματος, ιδιαίτερα στη μάσηση ή κατά την ψηλάφηση τους. Η αρθραλγία εντοπίζεται εμπρός από το αυτί, ενώ η μυαλγία μπορεί να αντανακλά και στον κρόταφο ή τον λαιμό. Συχνό σύμπτωμα σε προσβολή της άρθρωσης όταν αποδιοργανωθεί είναι η παραγωγή κρότων στο άνοιγμα και κλείσιμο του στόματος ή και ο περιορισμός της μέγιστης διάνοιξης του στόμα-τος.

4. Ποια είναι η θεραπεία του δυσλειτουργικού συνδρόμου;
Σε ήπια συμπτώματα η θεραπεία επιτυγχάνεται με διόρθωση του τρόπου χρήσης της άρθρωσης , εφόσον διαπιστωθεί με αντίστοιχες οδηγίες από τον θεράποντα. Σε οξεία αρθρίτιδα χορηγούνται αντιφλεγμονώδη ή/και αναλγητικά. Σε παραγωγή κρότων, περιορισμό διάνοιξης του στόματος ή μυαλγίες μπορεί να χορηγηθούν μυοχαλαρωτικά φάρμακα σε συνδυασμό ή όχι με την κατασκευή κάποιου ειδικού νάρθηκα σύγκλεισης που εφαρμόζεται κάποιες ώρες μεταξύ των δοντιών. Σε περιπτώσεις εμμένουσας εσωτερικής αποδιοργάνωσης της άρθρωσης, συχνών υποτροπών, έντονης δυσλειτουργίας ή περιορισμού της διάνοιξης του στόματος, η θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί και με κλειστή (αρθροκέντηση) ή ανοικτή επέμβαση στην άρθρωση. Σε προχωρημένες εκφυλιστικές καταστάσεις των αρθρικών επιφανειών η θεραπεία επιτυγχάνεται με ανοιχτή αρθροπλαστική της άρθρωσης.

Λειτουργικό Σύνδρομο Κροταφογναθικής Διάρθρωσης (ΚΦΓΔ)

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

1. Πήγα σε ΩΡΛ για πόνο στο αυτί και μου είπε ότι οφείλεται στην άρθρωση. Μπορεί να συμβεί αυτό;
Ναι. Εξωτερικές ωτίτιδες και αρθρίτιδες της ΚΦΓΔ, λόγω μεγάλης ανατομικής εγγύτητας εκδηλώνονται με πόνο που μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση ως προς την προέλευση.

2. Μπορεί το σύνδρομο μετά την θεραπεία του να υποτροπιάσει;
Αν δεν μπορέσει να εντοπιστεί ο λάθος τρόπος χρήσης της άρθρωσης (συνήθως είναι κάποια παραλειτουργική συνήθεια) και να διορθωθεί ή αν προκληθεί εσωτερική αποδιοργάνωση που δεν αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα, η υποτροπή είναι βέβαιη.

3. Πώς χρησιμοποιείται ο νάρθηκας σύγκλεισης;
Ο νάρθηκας σύγκλεισης είναι εξατομικευμένος με βάση την μορφολογία των δοντιών και κατασκευάζεται μετά από λήψη αποτυπωμάτων των δοντιών. Εφαρμόζεται κατά κανόνα στα δόντια της άνω γνάθου κατά τις ώρες της ανάπαυσης ή του ύπνου.

4. Το σύνδρομο μασητηριακής μυαλγίας είναι το ίδιο;
Όχι ακριβώς. Ως προς την αιτιολογία υπάρχει ταύτιση γιατί και σε αυτό η αιτία είναι λάθος ή υπερβολική χρήση των μασητηρίων μυών. Η διαφορά είναι ότι εδώ προσβάλλονται μόνο οι μασητήριοι μύες και όχι η άρθρωση. Συχνά όμως υπάρχει συνδυασμός και των δύο.

5. Έχω ακούσει ότι στην μυαλγία χρησιμοποιούνται botox. Ισχύει;
Ισχύει για τις πολύ έντονες και παρατεταμένες ή υποτροπιάζουσες μυαλγίες, που συνήθως η χρήση μυοχαλαρωτικών δεν έχει επαρκές ή μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This
info@atwa.gr