Κροταφογναθική Άρθρωση

Ενημερωθείτε σχετικά με την Άρθρωση και τις δυσλειτουργίες που συναντώνται στους ασθενείς

Η κροταφογναθική άρθρωση είναι ο μηχανισμός που συνδέει την άνω με την κάτω γνάθο και αποτελεί μία από τις πιο πολύπλοκες αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα, υπεύθυνη για τη μετακίνηση της κάτω γνάθου προς τα εμπρός, πίσω και αριστερά-δεξιά. 

Οποιοδήποτε πρόβλημα, που δεν επιτρέπει σε αυτό το περίπλοκο σύστημα μυών, συνδέσμων, δίσκων και οστών, να λειτουργεί ορθά, απαιτεί την άμεση διάγνωση και κλινική αντιμετώπιση. 

Ποια είναι τα συμπτώματα των δυσλειτουργιών άρθρωσης;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλές φορές είναι δύσκολο να διαγνωστεί ένα πρόβλημα στην άρθρωση, καθώς συχνά τα συμπτώματα εμφανίζονται και συνδέονται με άλλα προβλήματα. Ωστόσο, μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

  • Πονοκέφαλος
  • Πόνος στα αυτιά ή στους οφθαλμούς
  • Ήχος κλειδώματος κατά την ομιλία ή την κατάποση 
  • Αίσθηση τραβήγματος
  • Βαθμιαία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν οι γνάθοι μεταξύ τους

Ποια είναι τα αίτια των διαταραχών της άρθρωσης;

Υπάρχουν πολλά αίτια στα οποία οφείλεται μια διαταραχή στην άρθρωση. Ένα από τα κυριότερα αίτια είναι η αρθρίτιδα, η οποία μπορεί να προκληθεί από το σφίξιμο των δοντιών ή από τραυματισμό. Επιπλέον, ένα ακόμη συχνό αίτιο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην άρθρωση είναι η ασύγχρονη κίνηση του διάρθριου δίσκου, η οποία προκαλεί ήχο κατά το άνοιγμα-κλείσιμο του στόματος ή έκτοπη θέση του, το οποίο πέρα από ήχο προκαλεί και πόνο.

 

Κλινική αντιμετώπιση των διαταραχών άρθρωσης 

Ο πάσχων ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο θεράποντα ιατρό για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η επιλογή μεθόδου αντιμετώπισης κρίνεται από τη φύση του προβλήματος και τον ασθενή. Έχοντας όλα τα δεδομένα, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί από μια ήπια παρέμβαση ( λ.χ. φαρμακευτική αγωγή, νάρθηκα κ.τ.λ.) έως χειρουργική επέμβαση.

 

Στις χειρουργικές επεμβάσεις, συγκαταλέγονται:

  • Η Αρθροκέντηση: κλειστή παρεμβατική διαδικασία κατά την οποία γίνεται διέκπλυση της πάσχουσας κροταφογναθικής διάρθρωσης με κάποιο αποστειρωμένο διάλυμα (φυσιολογικό ορό ή με γλυκόζη), με την χρήση μίας ή συνηθέστερα δύο βελόνων.
  • Η Αρθροσκόπηση: διαδικασία ενδοσκόπησης της κροταφογναθικής διάρθρωσης που διενεργείται με την είσοδο ειδικού λεπτού ενδοσκοπίου εντός του αρθρικού διαστήματος.

 

Ο ρόλος του ιατρού

Ο ρόλος ενός εξειδικευμένου ιατρού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαταραχών της άρθρωσης κρίνεται απαραίτητος. Η χειρουργική ομάδα της Ogomed αποτελείται από άρτια καταρτισμένους ιατρούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν κάθε περιστατικό ασθενή με σεβασμό και υπευθυνότητα.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα άρθρωσης, επικοινωνήστε στο 2310 380 000 για να κλείσετε ραντεβού ή να μάθετε περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με χειρουργείο κεφαλής τραχήλου.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This
info@atwa.gr