ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Κάταγμα ζυγωματικού οστού

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΥΠΟ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ

1. Τι συμβαίνει στο κάταγμα του ζυγωματικού οστού και πού εντοπίζεται;
Το ζυγωματικό οστό έχει υποστεί σπάσιμο. Η εντόπισή του, η γραμμή ή οι γραμμές του κατάγματος και η πιθανή εμπλοκή γειτονικών δομών θα εκτιμηθούν με την κλινική εξέταση και με τον ενδεικνυόμενο ακτινολογικό έλεγχο. Το ζυγωματικό οστό αποτελεί το έξω και κάτω τμήμα του οστικού περιγράμματος που περιβάλλει και υποστηρίζει το μάτι και τις περιβάλλουσες δομές του.

2. Ποια είναι η αντιμετώπισή του;
Η αντιμετώπιση του είναι ανάλογη της βαρύτητας του. Ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης υπάρχει όταν παρατηρούνται διαταραχή της θέσης ή της κινητικότητας του ματιού (ενόφθαλμος/εξόφθαλμος-διπλωπία), μούδιασμα του δέρματος κάτω από το μάτι, το άνω χείλος, τα πλάγια της μύτης ή μούδιασμα των σύστοιχων άνω δοντιών, δυσμορφία του προσώπου από μετακίνηση του σπασμένου οστού ή παρεμπόδιση στο άνοιγμα της κάτω γνάθου. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Περιλαμβάνει επαναφορά του σπασμένου οστού στην αρχική του ανατομική θέση και κατά κανόνα, για την σταθερότητα της ανάταξης και την άμεση μετεγχειρητική επαναδραστηριοποίηση του ασθενή, τα κατάγματα ακινητοποιούνται στις γραμμές τους με μικρές βιοσυμβατές πλάκες και βίδες (οστεοσύνθεση). Οι τομές προσπέλασης γίνονται, ανάλογα με την εντόπιση των γραμμών του κατάγματος, εντός του βλεννογόνου του στόματος, εντός του επιπεφυκότα του κάτω βλεφάρου ή σπανιότερα εντός του δέρματος του φρυδιού. Τα κατάγματα που εντοπίζονται στο ζυγωματικό τόξο συνήθως χρειάζονται μόνο ανάταξη με προσπέλαση από τομή εντός των μαλλιών του κροτάφου, χωρίς οστεοσύνθεση Αν το έδαφος του οφθαλμικού κόγχου είναι σπασμένο απαιτείται ξεχωριστή αποκατάσταση αυτού.

Κάταγμα ζυγωματικού οστού

3. Ποια η κατάσταση του ασθενή μετά το χειρουργείο;
Μετά το χειρουργείο ο ασθενής ανάλογα με τις τομές προσπέλασης έχει απορροφήσιμα ράμματα στο στόμα ή στον επιπεφυκότα του κάτω βλεφάρου και μη απορροφήσιμα στο δέρμα τα οποία αφαιρούνται την 7η – 10η ημέρα μετά το χειρουργείο. Τις πρώτες 2 μετεγχειρητικές μέρες αναπτύσσονται οίδημα και εκχυμώσεις γύρω από το μάτι, τα οποία όμως υποστρέφουν τις επόμενες 2-3 μέρες. Ο ασθενής λαμβάνει αντιβίωση για την πρόληψη της λοίμωξης, αποιδηματική και αναλγητική αγωγή, οφθαλμικές σταγόνες και τακτικές στοματοπλύσεις με αντισηπτικό στοματικό διάλυμα σε ενδοστοματική προσπέλαση. Μπορεί να γίνει σύσταση αποφυγής φυσήματος της μύτης και χρήση αποσυμφορητικών. Την επομένη ημέρα του χειρουργείου συνήθως γίνεται έλεγχος του κατάγματος με ακτινογραφία.

4. Ποιες μετεγχειρητικές επιπλοκές μπορεί να συμβούν;
Λοίμωξη, διάσπαση τραύματος, περικογχικό αιμάτωμα. Τα προεγχειρητικά συμπτώματα μούδιασμα στο δέρμα του άνω χείλους, στο μάγουλο και στα πλάγια της μύτης καθώς και τυχούσα διπλωπία βελτιώνονται άμεσα μετεγχειρητικά ή την επόμενη περίοδο.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

1. Ποια είναι η διάρκεια της επέμβασης;
Εξαρτάται από την εντόπιση της βλάβης, τις αναγκαίες τομές προσπέλασης, τον αριθμό των πλακών οστεοσύνθεσης. Συνήθως δεν υπερβαίνει τις 2 ώρες.

2. Θα έχω ουλές ή σημάδια από τις τομές;
Οι τομές προσπέλασης γίνονται, ανάλογα με την εντόπιση των γραμμών του κατάγματος, εντός του βλεννογόνου του στόματος, εντός του επιπεφυκότα του κάτω βλεφάρου ή σπανιότερα εντός του δέρματος του φρυδιού. Στα κατάγματα στο ζυγωματικό τόξο η τομή για ανάταξη γίνεται εντός των μαλλιών του κροτάφου. Καμία τομή δεν είναι ορατή. Ακόμη και οι τομές του δέρματος εντός των τριχών δεν αφήνουν σημάδια.

3. Ποια είναι η διάρκεια της νοσηλείας;
Εξαρτάται από την βαρύτητα της επέμβασης, υποκείμενα συστηματικά νοσήματα και τυχόν επιπλοκές. Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν υπερβαίνει τις 2 ημέρες.

4. Θα πονάω μετά την επέμβαση;
Λιγότερο από όσο αναμένετε. Καθ’ όλη την διάρκεια της νοσηλείας σας καλύπτεσθε απόλυτα με ενδοφλέβια παυσίπονα. Στην έξοδό σας συνταγογραφούνται παυσίπονα για 3-4 ακόμη ημέρες.

5. Θα μπορώ να σιτίζομαι κανονικά;
Ναι . Ακόμη και στην περίπτωση της ενδοστοματικής προσπέλασης θα μπορείτε να μασάτε την τροφή από την υγιή πλευρά για μια εβδομάδα.

6. Θα μπορώ να μιλάω;
Άνετα. Ακόμη και στην περίπτωση του μουδιάσματος στο ήμισυ του άνω χείλους, η ομιλία δεν διαταράσσεται.

7. Θα λειτουργώ όπως πριν;
Τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες της νοσηλείας αυτονόητα οι δραστηριότητες σας είναι περιορισμένες. Μετά την έξοδό σας ακολουθεί μια περίοδος ανάρρωσης που οι δραστηριότητες σας προϊόντος του χρόνου οφείλουν να είναι κλιμακούμενης εντάσεως. Το κάταγμα πωρώνεται σε περίπου 6 εβδομάδες. Το διάστημα αυτό αποφεύγονται δραστηριότητες που θα μπορούσαν να σε εκθέσουν σε τραυματισμό της περιοχής. Σε αθλητικές δραστηριότητες επανέρχεστε μετά τον 1ο μήνα.

8. Πότε θα γυρίσω στη δουλειά;
Θα σας δοθεί μια σύσταση για αναρρωτική άδεια από την εργασία σας, ανάλογη της βαρύτητας της επέμβασης και του εκτιμώμενου χρόνου ανάρρωσής σας. Συνήθως δεν απαιτείται περισσότερο από 1 μήνα.

9. Οι πλάκες πρέπει να αφαιρεθούν; Ανιχνεύονται στο αεροδρόμιο;
Οι πλάκες είναι από τιτάνιο και κατά κανόνα δεν ξεπερνούν σε πάχος το 1,5 χιλιοστό. Το τιτάνιο είναι απόλυτα βιοσυμβατό από το οστό, που μετά από διάστημα ανάλογο της ηλικίας του ασθενή ενσωματώνεται και καλύπτεται από αυτό. Επομένως δεν χρειάζεται αφαίρεσή τους. Ένδειξη αφαίρεσης αποτελούν η αποκάλυψη ή η επιμόλυνσή τους. Το τιτάνιο δεν ανιχνεύεται από τις συσκευές ελέγχου των αεροδρομίων.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This
info@atwa.gr