ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Επιπολής Παρωτιδεκτομή

Tι είναι ο όγκος στην παρωτίδα; Πως θεραπεύεται; Χρήσιμος οδηγός για τους ασθενείς.

Επιπολής Παρωτιδεκτομή

1. Τι είναι η παρωτίδα, που βρίσκεται και ποιος είναι ο ρόλος της;

Οι παρωτίδες, μία από κάθε πλευρά, αποτελούν το μεγαλύτερο σε μέγεθος ζευγάρι των μεγάλων σιελογόνων αδένων (ακολουθούν τα ζευγάρια των υπογνάθιων και υπογλώσσιων αδένων). Η παρωτίδα βρίσκεται μπροστά και κάτω από το δέρμα του αυτιού και παράγει σάλιο που εκκρίνεται στο στόμα, από σημείο του βλεννογόνου της ίδιας πλευράς.

 

2. Για ποιους λόγους πρέπει να γίνεται η επέμβαση –  επιπολής παρωτιδεκτομή;

Η επιπολής παρωτιδεκτομή γίνεται κυρίως λόγω της εμφάνισης όγκου στη παρωτίδα για την αφαίρεση νεοπλασμάτων του αδένα (καλοήθων ή κακοήθων), και λιγότερο για την ριζική θεραπεία χρόνιας φλεγμονής του, συνήθως σιαλολιθίασης (χρόνιας απόφραξης από πέτρα).

 

3. Τι γίνεται στην επέμβαση και ποια είναι η κατάσταση του ασθενή μετά;

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία με τομή προσπέλασης στον αδένα μπροστά και κάτω από το αυτί, πίσω από τη γνάθο. Σε αφαίρεση κακοήθους νεοπλασίας, η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί και με σύστοιχο λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου, με ανάλογη προς τον λαιμό επέκταση της τομής. Ο ασθενής επιστρέφοντας στο δωμάτιο φέρει παροχέτευση, που εντός 1-2 ημερών αφαιρείται. Αν δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές, η νοσηλεία διαρκεί περίπου 2 ημέρες. Ο ασθενής επίσης φέρει ράμματα κατά μήκος της χειρουργικής τομής στο δέρμα, που αφαιρούνται την 5η και 7η μετεγχειρητική μέρα. Συχνά γίνεται και ενδοδερμική απορροφήσιμη ραφή.

 

4. Ποιες μετεγχειρητικές επιπλοκές μπορεί να συμβούν;

Σπάνιες επιπλοκές αφορούν στην λοίμωξη ή/και διάσπαση του χειρουργικού τραύματος, και ακόμη λιγότερο στην αιμορραγία ή στην δημιουργία κάποιου αιματώματος. Συχνότερη επιπλοκή συνιστά η υπαισθησία του λοβίου του σύστοιχου αυτιού, λόγω της συχνής αναγκαιότητας της διατομής του υπεύθυνου νεύρου (μείζον ωτιαίο). Το προσωπικό νεύρο με όλους τους κλάδους του καθώς διέρχεται μέσα από τον αδένα ανευρίσκεται και προφυλάσσεται. Βραχυπρόθεσμη πάρεση κάποιου κλάδου/ων του προσωπικού νεύρου που σχετίζονται με την αφαιρούμενη νεοπλασία, που εκδηλώνεται με δυσλειτουργία στην κινητικότητα του κάτω χείλους ή σπανιότατα της παρειάς, του άνω βλεφάρου ή του μετώπου βαθμιαία αποκαθίσταται. Ακόμη πιο σπάνια και όψιμη επιπλοκή αποτελεί η τοπική εφίδρωση εμπρός και κάτω από το δέρμα του αυτιού κατά την λήψη γευμάτων (σύνδρομο Frey), το οποίο αντιμετωπίζεται απόλυτα.

 

5. Υπάρχει περίπτωση να απαιτηθεί επιπλέον θεραπεία μετεγχειρητικά;

Μόνο στην περίπτωση που η επέμβαση αφορά κακόηθες νεόπλασμα της παρωτίδας που επιβεβαιώνεται με ιστολογική εξέταση του αφαιρεθέντος νεοπλάσματος, ή σε σύγχρονο λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου που μετεγχειρητικά επιβεβαιώνονται ιστολογικά μεταστάσεις. Ανάλογα με τα ευρήματα της ιστολογικής εξέτασης των παρασκευασμάτων του λεμφαδενικού καθαρισμού σε σχέση με μεταστατικές εστίες, ενδέχεται να απαιτηθεί συμπληρωματική θεραπεία με την μορφή κατά κανόνα ακτινοθεραπείας.

Επιπολής Παρωτιδεκτομή

Συχνές ερωτήσεις ασθενών για τον όγκο στη παρωτίδα

1. Ποια είναι η διάρκεια της επέμβασης;

Ο χρόνος της επέμβασης στην επιπολής παρωτιδεκτομή κυμαίνεται από 2 έως 4 ώρες αναλόγως με τις ανατομικές ιδιαιτερότητες της περίπτωσης. Αν η επέμβαση συνδυάζεται και με λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου σύστοιχα ο χρόνος μπορεί να αυξηθεί κατά 3-4 επιπλέον ώρες.

 

2. Η τομή είναι μεγάλη; Θα παραμείνει ουλή;

Η χειρουργική τομή πορεύεται μπροστά και κάτω από το αυτί, πίσω από την γνάθο. Σε αφαίρεση κακοήθους νεοπλασίας η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί και με σύστοιχο λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου, με ανάλογη προς τον λαιμό επέκταση της τομής που με κυρτή φορά στο δέρμα του λαιμού μπορεί να φτάσει μέχρι κάτω από το πηγούνι. Αρχικά υπάρχει κάποιο σημάδι από την τομή. Θα δοθούν όμως οδηγίες περιποίησης και η βελτίωση θα είναι σταθερή. Ένα έτος μετά την επέμβαση μόλις θα διακρίνεται μια λεπτή γραμμή κατά μήκος της τομής.

 

3. Ποια είναι η διάρκεια της νοσηλείας;

Αν δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές η νοσηλεία διαρκεί περίπου 2 ημέρες. Στην περίπτωση της συνδυαστικής επέμβασης με λεμφαδενικό καθαρισμό σε κακοήθη νεοπλασία μπορεί να φτάσει τις 4-5 ημέρες.

 

4. Θα πονάω μετά την επέμβαση;

Λιγότερο από όσο αναμένετε σε σχέση με την βαρύτητα της επέμβασης. Καθόλη την διάρκεια της νοσηλείας σας καλύπτεσθε απόλυτα με ενδοφλέβια παυσίπονα.

 

5. Θα λειτουργώ όπως πριν;

Τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες της νοσηλείας αυτονόητα οι δραστηριότητες σας είναι πολύ περιορισμένες. Μετά την έξοδό σας ακολουθεί μια περίοδος ανάρρωσης, που οι δραστηριότητες σας προϊόντος του χρόνου οφείλουν να είναι κλιμακούμενης εντάσεως. Οπωσδήποτε το πρώτο 20ήμερο είναι χαλαρών δραστηριοτήτων χωρίς σωματικές καταπονήσεις. Σε αθλητικές δραστηριότητες επανέρχεστε μετά τον μήνα. Κάποια βραχυπρόθεσμη πάρεση κάποιου κλάδου/ων του προσωπικού νεύρου που σχετίζονται με την αφαιρούμενη νεοπλασία , που εκδηλώνεται με δυσλειτουργία στην κινητικότητα του κάτω χείλους ή σπανιότατα της παρειάς, του άνω βλεφάρου ή του μετώπου βαθμιαία αποκαθίσταται. Μέχρι την πλήρη αποκατάσταση δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες από την ομάδα των γιατρών, ανάλογα με την εντόπιση και τον βαθμό της δυσλειτουργίας.

 

6. Θα έχω επαρκές σάλιο μετά την επέμβαση;

Απολύτως. Η επέμβαση δεν περιορίζει την ποσότητα του σάλιου του στόματος σε βαθμό αισθητό.

 

Ενημερωθείτε για περισσότερα θέματα ογκολογίας (πχ. καρκίνος κεφαλής τραχήλου, λεμφαδενικός καθαρισμός κ.α ) στα άρθρα του ogomed.gr ή καλέστε μας για να κλείσετε ραντεβού.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This
info@atwa.gr