ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Κύστη Γνάθου

Ενημερωθείτε σχετικά με τη Κύστη Γνάθου: Συμπτώματα, Αίτια & Θεραπεία

Κύστη Γνάθου

1.Τι είναι οι κύστεις των γνάθων;

Η κύστη γνάθου είναι είναι παθολογική οστική κοιλότητα, η οποία αναπτύσσεται εντός του οστού των γνάθων ή και πέρα από τα όρια τους στις περιβάλλουσες  γειτονικές μαλακές δομές. Οι κύστες γνάθων περιέχουν υγρό ή παχύρευστο υλικό, το δε τοίχωμά τους επενδύεται από επιθήλιο.  Απαιτείται πάντοτε αντιμετώπιση.

 

2.Είναι αναγκαία η αντιμετώπιση των κύστεων των γνάθων;

Οι κύστεις , αν και συχνά είναι ασυμπτωματικές, πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίζονται, γιατί αυξάνονται προοδευτικά σε μέγεθος προκαλώντας οστεόλυση των γνάθων και επεκτείνονται σε βάρος των παρακείμενων γειτονικών ανατομικών δομών, προκαλώντας διογκώσεις και παθολογίες ανάλογες των  δομών στις οποίες επεκτείνονται. Έτσι η επέκτασή τους μπορεί να προκαλέσει μετακινήσεις και απορροφήσεις δοντιών, αποφράξεις και δυσλειτουργίες ιγμορείων, δυσχέρεια ρινικής αναπνοής ή κατάποσης, αισθητικά προβλήματα, παθολογικά κατάγματα.

Οι κύστεις , ιδιαίτερα οι φλεγμονώδους αρχής , που είναι και οι συχνότερες, μπορεί να επιμολυνθούν και να προκαλέσουν επικίνδυνες λοιμώξεις στην τραχηλοπροσωπική χώρα.

Τέλος αν και σπάνια, αναφέρονται κακοήθεις εξαλλαγές κυστικών βλαβών των γνάθων. Διαβάστε τα άρθρα της ogomed γιαν να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με θέματα που αφορούν τον καρκίνο κεφαλής τραχήλου.

 

3.Ποια είναι η αντιμετώπιση των κύστεων των γνάθων;

 

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των κύστεων είναι χειρουργική. Το είδος της χειρουργικής επέμβασης που επιλέγεται καθορίζεται από το είδος, το μέγεθος, την εντόπιση και επέκταση τους, την ηλικία και την γενική κατάσταση της υγείας του ασθενή. Η θεραπεία αποσκοπεί στην ασφαλή και πλήρη εξάλειψη της κύστης ώστε να μην υποτροπιάσει, με σύγχρονη διασφάλιση των γειτονικών εμπλεκόμενων ανατομικών δομών και μακροπρόθεσμη αναδόμηση των αποδομημένων ιστών.

Η αφαίρεση της κυστικής αλλοίωσης γίνεται συνήθως με εκπυρήνιση της. Σε κάποιες περιπτώσεις το οστικό έλλειμμα μπορεί να πληρωθεί με οστικό μόσχευμα. Κάποιες μεγάλες βλάβες αντιμετωπίζονται με μαρσιποποίηση (διάνοιξη στομίου) τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο. Η επέμβαση στην πλειονότητα διενεργείται με ενδοστοματική προσπέλαση. Το είδος της κυστικής βλάβης επιβεβαιώνεται με ιστοπαθολογικό έλεγχο της.

 

4.Η επέμβαση γίνεται με τοπική ή με γενική αναισθησία;

 

Η επιλογή του είδους της αναισθησίας καθορίζεται από τις διαστάσεις της βλάβης, την εντόπιση, την προσπέλαση, την επέκταση σε γειτονικές δομές, την γενική κατάσταση της υγείας του ασθενή και την επιθυμία του.

 

5.Ποιες μετεγχειρητικές επιπλοκές μπορεί να συμβούν;

 

Λοίμωξη, διάσπαση, του τραύματος, αιμάτωμα ή αιμορραγία. απώτερα διαταραχή στην πώρωση του κατάγματος. Πιο σπάνια μπορεί να παρουσιαστεί κάποιο μικρό μούδιασμα από παροδικό τραυματισμό νεύρων στα οποία επεκτείνεται η κύστη, αλλά  βελτιώνεται και αποκαθίσταται βαθμιαία. Σε κάποια ήδη κύστεων υπάρχει αυξημένη πιθανότητα υποτροπής ( επανεμφάνισης). Αν τεκμηριωθεί ιστοπαθολογικά κάποιος από αυτούς τους τύπους, ο ασθενής τίθεται σε πρόγραμμα τακτικού επανελέγχου μετά την αφαίρεση της.

 

Συχνές ερωτήσεις ασθενών για τη κύστη γνάθου

1.Ποια είναι η αιτία των κύστεων;

Οι περισσότερες κύστεις σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή γύρω από της ρίζες κυρίως νεκρωμένων λόγω τερηδόνας δοντιών, ενώ άλλες σχετίζονται με την ανάπτυξη των οδοντικών ιστών σε διαφορετικά στάδια της οδοντογονίας.

 

2.Δόντια αφαιρούνται;

 

Δόντια που εμπλέκονται στις κύστεις των γνάθων, ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής τους, την σταθερότητά τους, τον βαθμό απορρόφησής τους ή τον τύπο της κύστης,  μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν. Ωστόσο συχνότερα απονευρώνονται προεγχειρητικά και διεγχειρητικά υποβάλλονται σε ακρορριζεκτομή.

 

3.Τι είναι εκπυρήνιση της κύστης;

 

Είναι η χειρουργική τεχνική κατά την οποία επιτελείται καθολική αφαίρεση της κύστης ( περιεχόμενο και κυστικό τοίχωμα) από τους περιβάλλοντες υγιείς ιστούς.

 

4.Τι είναι μαρσιποποίηση της κύστης;

 

Είναι η χειρουργική τεχνική κατά την οποία ανοίγεται ένα στόμιο στο τοίχωμα της κύστης, αφαιρείται το περιεχόμενό της, και δια μέσου του στομίου που διατηρείται ανοικτό διενεργούνται τακτικές πλύσεις και αλλαγές που αποσκοπούν στην σταδιακή μείωση του μεγέθους της. Η διαδικασία της  μείωσης του μεγέθους κατά κανόνα είναι μακροχρόνια και απαιτεί την συνεργασία του ασθενή.

 

5.Απαιτείται νοσηλεία, και αν ναι ποια είναι η διάρκεια της;

 

Εξαρτάται από το είδος της αναισθησίας , τη βαρύτητα της επέμβασης, το μέγεθος της βλάβης, τα υποκείμενα συστηματικά νοσήματα και τυχόν επιπλοκές. Υπό φυσιολογικές συνθήκες αν υπάρξει ένδειξη νοσηλείας, αυτή είναι 1-2  ημέρες.

 

6.Ποια είναι η μετεγχειρητική κατάσταση;

 

Η επέμβαση γίνεται συνήθως με ενδοστοματική τομή στα ούλα. Μετά την επέμβαση θα έχετε απορροφήσιμα ράμματα στο στόμα, τα οποία απορροφούνται την 7 -10η μετεγχειρητική ημέρα.

Αν η επέμβαση γίνει με εξωστοματική προσπέλαση ( συνήθως υπογνάθια) τα ράμματα αφαιρούνται σε μία εβδομάδα. Το σχετικά μικρό μετεγχειρητικό οίδημα υποχωρεί σταδιακά και εξαφανίζεται συνήθως σε 5 ημέρες.

7.Θα πονάω μετά την επέμβαση;

 

Λιγότερο από όσο αναμένετε. Καθόλη την διάρκεια της νοσηλείας σας καλύπτεσθε απόλυτα με ενδοφλέβια παυσίπονα. Στην έξοδό σας συνταγογραφούνται παυσίπονα για 3-4 ακόμη ημέρες

 

8.Θα μπορώ να σιτίζομαι κανονικά;

 

Αν η κύστη είναι μικρή ή εντοπίζεται από την μια πλευρά θα μασάτε από την υγιή πλευρά για 7 ημέρες . Αν είναι μεγάλη ή επεκτείνεται και  στις δυο πλευρές τις γνάθου, θα πρέπει να σιτίζεστε με αυστηρά αλεσμένη δίαιτα για περίπου 2 εβδομάδες.

 

9.Θα μπορώ να μιλάω;

 

Η ομιλία δεν διαταράσσεται.

 

10.Πότε θα γυρίσω στη δουλειά;

Θα σας δοθεί μια σύσταση για αναρρωτική άδεια από την εργασία σας, ανάλογη της βαρύτητας της επέμβασης και του εκτιμώμενου χρόνου ανάρρωσής σας . Συνήθως δεν απαιτείται περισσότερο από 1 εβδομάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη κύστη γνάθου αλλά και το χειρουργείο κεφαλής τραχήλου, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ιατρική ομάδα στο 2310 380 000 ή στο info@ogomed.gr.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This
info@atwa.gr